Auteursarchief: admin

Tarwegras voor koeien

Kuku Somo zoekt investeerders voor hydro-installatie

Graankiemen. Een betere bron van eiwitten en essentiële voedingsstoffen is nauwelijks denkbaar. En het kweken van kiemen is eenvoudig en goedkoop. Voor 400 euro kan Seth Chitai zijn koeien en kalveren een boost geven. Doe mee met Kuku Somo!

Tarwe Grass juice In Amsterdam is het al enkele jaren een hit: de wheatgrassbar. Een klein barretje waar je een shot wheatgrass juice kunt bestellen. De prijs en de grootte van het glas zijn vergelijkbaar met die van de overbuurman die een pikketanesie schenkt. Het enige verschil is de vloeistof. Hier geen heldere alcoholische drank, maar een dikke ondoorzichtige groene sap.
Tarwegras zit vol vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen. Eén shot, zo belooft de wheatgrass bar, is even voedzaam als een kilo verse groente.

Goed veevoerWheatGrass

Wat een hit is in westerse steden, is ook bekend op het platteland van Kenia. Daar geven ze hun vee deze gezondheidsboost.
Kwalitatief goed veevoer is schaars in dit land waar veevoer concurreert met voedsel. Maïs voeren aan koeien is duur. En het is not done. Het is immers het belangrijkste volksvoedsel. Dat voer je niet aan het vee. Die krijgen hooguit de stengels.

Zo komt het dat de kwaliteit van voer tegenvalt. Melkvee krijgt in Kenia meestal maïsstengels of andere gewasresten, of olifantsgras dat vaak enkele meters hoog wordt voordat het wordt gemaaid. Dit voer bevat maar weinig voederwaarde. Krachtvoer is schaars en daardoor duur en bijna altijd van dubieuze kwaliteit.

HydroDirkKleine installatie

Creatieve boeren hebben daar wat op gevonden. Zoals je in de wheatgrassbar in Amsterdam de tarwescheuten kunt zien groeien in een schaal water onder een lamp, zo beschikken kleine boeren hier soms over een kleine installatie om graankorrels te laten ontkiemen.
Dirk en Marc van der Steren van de stichting Kuku Somo zagen in 2012 hoe boeren in een klein plastic kasje op schappen granen laten ontkiemen op water.

De jonge scheuten worden na een week geoogst. Ze worden niet tot sap geperst, maar gaan direct naar de kalveren. Hun spijsverteringsorganen kunnen zo langzaam wennen aan het ruwvoer dat traditioneel vooral uit structuur bestaat. Uit de graankiemen halen de jonge dieren veel eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen.

Melkproductie

Maar dit geldt ook voor de melkkoeien. Seth Chitai, ons contact in Kenia die met ons de ambitie deelt om een demofarm te beginnen, heeft een hydro-installatie nodig waarmee hij granen wil laten ontkiemen. Waarschijnlijk gerst, dat is goedkoop. De kiemen gaan dan naar de kalveren, maar ook naar de koeien.
Seth melkt twee koeien. De melkproductie is nog niet helemaal wat het moet zijn. Eiwitten zijn het grote gebrek. Hij heeft de installatie dus niet alleen nodig voor de kalveren, maar ook voor de melkproductie van zijn koeien.

HydroMicrokrediet

Seth Chitai is een voorloper. Er zijn meer boeren die zo’n hydro-installatie kunnen gebruiken. En er vinden op het platteland in Kenya nog veel meer interessante ontwikkelingen
plaats.
U kunt hier deel van uitmaken!
Laten we beginnen met Seth. Wat hij nu nodig heeft is een kleine kas met schappen. Kosten: 400 euro.
U kunt bijdragen met elk wenselijk bedrag. Met een donatie, maar ook met een lening.
Het doel van Seth is de investering terug te verdienen. Dat mag u natuurlijk ook. Wilt u het bedrag uitzetten als een soort microkrediet, laat het ons dan weten. En misschien heeft u zelf nog wel een veel beter idee.

Neem contact op met Kuku Somo via kukusomo@marcvandersterren.nl, of 077-3077777.
Ons bankrekeningnummer is: NL20RABO0149324308, Rabobank Peel en Maas.

We houden u op de hoogte!